tadi dah sebut nak buat kek, dan tanpa malas2 terus buat selepas breakfast. kebetulan semalam pergi ke kedai bahan kek nak beli kotak kek untuk tempahan brownies terjumpa perasa peppermint, terdetik dalam hati kalau buat marble kek mesti sedap.
bila cek stok di rumah ada chocolate, pandan, coffee dan strawberry emulco.
oleh kerana dan jemu dengan aroma chocolate brownies jadinya perisa chocolate diketepikan. maka terjadilah coffee, strawberry dan peppermint marble kek.
BAHAN2NYA:
bahan A:
300 gm butter SCS
bahan B:
280 gm tepung high ratio#
1 tsp baking powder#
1 tbsp susu tepung#
diayak bersama bahan kering#
bahan C:
5 biji telur A
250 gm gula castor
1 tbsp ovalette
1/3 cawan air
perasa:
coffee
strawberry
peppermint
caranya:
panaskan oven 170 degree celcius.
dengan menggunakan K beater pukul butter hingga kembang lalu masukkan bahan B. ketepikan.
di lain mangkok yang bersih dari minyak pukul bahan C dengan menggunakan whisk dengan kelajuan tinggi hingga menjadi pekat ~ 5minit (ini menggunakan mixer kenwood chef). kurangkaan kelajuan dan masukkan bancuhan mentega dan gaul hingga bersatu.
adunan di bahagi 3, lalu dicampurkan setiap satu bahagian dengan perasa tadi. masukkan berselang seli ke dalam acuan kek 8x8x4 yang telah dilapik kertas dan di spray dengan spray cook/ sapu mentega. bakar dalam jangka masa 50min - 1 jam. uji dulu dengan pisau sekiranya masih ada yang melekat tambah 5-10 minit lagi.
walla.... hmmm memang lembut dan nikmat.
No comments:
Post a Comment