Thursday, September 23, 2010

TART SEKUNDANG







TART SEKUNDANG









KOKO OATS









Hari ini baru kesempatan untuk memuatkan resipi cookies raya yang sangat cerewet tetapi sedap iaitu Tart sekundang. Banyak juga dapat tempahan hingga melimpah selepas raya. baru sahaja habis menyiapkan 26 bekas semalam untuk hari keluarga sebuah pejabat kerajaan.


Biskut koko oats tu baru je dibuat selepas raya. Resipi ehsan dari seorang sahabat yang sama2 ada masalah saraf (jumpa di hospital)hehe..... memang marvellous.. ada rasa lemak, dibuat menggunakan pure butter dan ditambah dengan sedikit minyak sapi untuk yang menjadikan ada kelainan rasa yang unik.


ini resipi untuk tart sekundang


260gm butter

100gm castor sugar

40gm susu tepung

2 egg yolks

380 gm tp gandum


jem nenas untuk inti

kuning telur untuk disapu

jelly tip untuk hiasan

ada beberapa proses sebelum terjadinya sebiji tart sekundang.
  1. menggentel jem
  2. mengadun doh
  3. menimbang doh (agar sama besar)
  4. letak jem dalam doh
  5. melorek doh
  6. sapu kuning telur
  7. hias dengan jelly tip
  8. bakar
  9. bubuh dalam papercup dan pek dalam bekas,

tetapi memang berbaloi, sebab sedap. tak payah lorek pun tak apa kalau nak makan sendiri, tapi kurang comel.....

sesiapa nak resipi koko oats tu tunggulah bila ada mood, atau kalau nak cepat email sahaja.

wallahu 'alam











No comments: