this is my first attempt at making blueberry cheese tart. Really marvellous with cream cheese and blueberry jam filling. this recipe is a modified version taken from the internet.
rasa memang sedap tetapi rupa tu kena baiki lagi, ini yang orang kata kena belajar dengan tok guru, minor tricks and shortcut yang hanya boleh didapati dengan pengalaman, small mistakes simplified methods.
comment from my family: memang sedap -
ini resipinya:
untuk casingnya:
200 gm butter
100gm gula icing
350 gm AP flour
1/2 egg AA
bahan cheese:
150gm cream cheese
30 gm butter
35 gm castor sugar
1/2 egg AA
3 tbsp whipping cream
blueberry jam secukupnya
cara2nya:
untuk doh: pukul mentega, gula hingga lembut, masukkan telur kacau hingga sebati
masukkan tepung dan uli hingga lembut.
tekan doh pada acuan hingga habis lalu bakar at 170C selama 20 min dan sejukkan.
untuk cream cheese:
pukul cheese bersama butter dan gula hingga berkrim, masukkan telur dan whipping cream dan dipukul hingga nampak berkrim.
masukkan blueberry filling dan pam cream cheese hingga penuh lalu dibakar semula selama 15 min pada suhu 170C. hmmmm nyaman.....
No comments:
Post a Comment