berbalik kepada tat nenas tadi, kali ini memilih untuk membuat TatNenas teratai. resipinya sama sahaja seperti buat tat gulung yang sepertimana apa yang ditulis di pembungkus acuan tat nenas.
tapi tak apa ini resipinya:
125 gm mentega
30 gm gula icing sedikit vanilla
1 kuning telur
220 gm tp gandum
2 tbsp tepung jagung
caranya:
pukul mentega dan gula icing, masukkan vanilla dan kuning telur, pukul hingga sebati masukkan tepung dan uli hingga sebati.
terap dengan acuan bunga pecah lima
dah siap dibakar
gambar closeup
acuan ini disalah guna untuk buat tampuk tat.... haha..
agak cerewet juga buat tat ini, kena melalui beberapa proses, tetapi sangat berpuas hati dengan outcomenya, sangat comel sampai sayang nak makan. yeah..... masuk bakul angkat sendiri.
sudah pasti tat ini termasuk dalam senarai sample biskut raya 2013.
siapa nak buat sendiri silakan, resipi pun dah ada, dan sekiranya nak tempah harap buat seawal2nya, paling lewat 1 minggu sebelum Ramadan.
Happy baking..





No comments:
Post a Comment