sayangnya nak humban saja pisang tu ke tong sampah....
So siap sahaja membakar biskut tempahan lalu menggodek 300gm pisang ranum dalam blender, masukkan 2 biji telur dan 90 gm butter yang dicairkan.
dalam mangkok lain - 250 gm tepung, 100 gula castor, 50gm gula perang, 1/2 tsp soda bicarbonate dan 1 tsp baking powder dicampurkan lalu tuangkan adunan blended pisang dan gaul dengan senduk sahaja.
resipi biasa ada mozarella cheese, tetapi am komen "bubuh cheese?" so tak bubuh kot tak laku nanti, bukan ada orang lain nak makan.
sudukan kedalam muffin cup 3/4 penuh, dpat 13 ketul. oh ye taburkan crumbs yang telah disiapkan sebelun ini, lalu bakar 23min, 170C. sebenarnya itu suhu untuk bakar biskut sebelum ini, tapi lupa nak tukar ke 200C mengikut resipi yang dibaca, tetapi alhamdulillah sedang elok sahaja jadinya...
siap sahaja masak telefon berdering, kereta suduh menunggu di depan untuk ke aerobik, bawa 3 ketul untuk dreber, so baki kat umah ada 10 ketul lagi.
balik je terus ke dapur nak rasa muffin pisang tadi, sambar seketul sambil microvewave segelas air untuk di buat kopi....
eh eh tinggal 4 ketul lagi, maknanya sepeninggalan tadi sudah lesap 5 ketul.
alhamdulillah sedaplah tu agaknya..
"Segala puji bagi Allah"....
ini resipi crumbnya.
50gm brown sugar
50 gm tepung gandum
100gm butter sejuk potong kecil
1/2 tsp cinnamon powder - digaul semua simpan dalam fridge sebelum digunakan. memang mudah membuatnya.
No comments:
Post a Comment